Kamp verslag 2017

Nadat we vorig jaar de wereld verkenden vanuit Watou, werd het dit jaar tijd voor onze YoTa’kes om ook de ruimte onveilig te maken. Op 2 augustus 2017 stapten we in het station van Diest dan ook op onze spaceshuttle richting het verre Meulebeke, waar we een hele week vertoefden tussen de sterren en planeten.

 

Na de reis met de spaceshuttle konden we op de kampplaats even bekomen met enkele rustigere kennismakingsspelletjes waarna we door onze kookouders getrakteerd werden op buitenaards lekkere spaghetti. Op de eerste avond van onze ruimtereis gingen onze 15 plussers de omgeving verkennen terwijl de jongsten onder ons hun kennis over de planeten bijschaafden met privélessen van Stan de Marsman. Dit zullen ze nog goed kunnen gebruiken want de ruimte-week heeft nog veel verrassingen en uitdagingen voor onze YoTa’kes in petto!

Hierna was het alvast tijd om te gaan dromen onder de sterrenhemel zodat we uitgerust ons avontuur konden starten!

 

De eerste dag begonnen we met een lesje over de ruimte van echte aliens. We leerden hoe we het slimst konden handelen en verzamelden allerlei spulletjes als space-ballen, sterrenstof en rakketjes en we hielpen zelfs Donald Trump bij het bouwen van zijn Trump-tower. Daarna was het tijd om vol spanning aan de eerste repetitie van het kamp te beginnen. Iedereen pakte snel zijn instrument uit want we waren allemaal heel benieuwd naar de nieuwe stukken die we gingen repeteren! Alvorens te kunnen beginnen moesten we echter eerst nog een moeilijke puzzel oplossen. De repetitieruimte van dit jaar was namelijk echt heel krap maar als we gezellig dicht bij elkaar gingen zitten pasten we er toch net allemaal in. Van al dat repeteren aan de nieuwe moeilijke stukken hadden we ook wel honger gekregen. Gelukkig moeten we niet de hele week vieze astronautenvoeding eten maar zijn onze kookouders met ons meegereisd om ons te trakteren op overheerlijke maaltijden! In de namiddag stortte er een ruimteschip neer boven het dorp van Meulebeke. De marsmannetjes aan boord konden nog net een noodboodschap uitsturen maar deze raakte door de wind verspreid over het hele dorp. Gelukkig konden onze YoTa’kes de verloren stukjes boodschap vinden en ontcijferen en zo de marsmannetjes te hulp schieten! De eerste dag eindigden we met een strijd tussen Mars en Venus. Tijd om voor eens en voor altijd uit te maken wie het sterke geslacht is. Zo’n strijd is natuurlijk zeer vermoeiend en onze YoTa’kes namen al snel weer plaats onder onze sterrenhemel om na een avondverhaaltje en een liedje vermoeid in slaap te vallen.

 

De volgende ochtend stonden we namelijk voor een moeilijke keuze wat betreft de spelletjes. We konden enerzijds kiezen voor een zware astronautentraining om echt klaar te zijn voor de heftige ruimtereis. Maar voor wie de ruwe spelletjes toch net iets te ruig waren, was er nog het Grote Astronautenspel waarbij iedereen zijn eigen mini-astronautje kon knutselen. Hierna was het weer tijd voor een repetitie. Dit keer oefenden we samen met onze peters en meters op de moeilijkste nootjes uit de stukken. In de namiddag maakten we ons klaar voor een buitenaards spektakel. Onze nieuwe leden werden namelijk gedoopt! Onze nieuwe YoTa’kes hielden een wedstrijdje slagroom vangen, worstelden op de sausjesmat, speelden tikkertje zuurkool en overleefden tot slot de erehaag! Proficiat Wiebe, Miel, Wout Hus, Ine, Gwendy, Elise, Emma, Fran, Amber Van de Wouwer, Amber Sarlet & Jens! Jullie zijn nu ook échte YoTa’kes! Om de dag af te sluiten splitsten we ons vanavond op in de girls en de boys. Terwijl de jongens het bos ingingen voor een stoere ramboo-fight battle hielden de girls een echte beachparty met fruit, cocktails, slingers en zelfs echt zand. De tijd vliegt voorbij en zo kwam alweer een kampdag aan zijn einde…

 

Maar geen nood, want een nieuwe dag in de ruimte staat alweer snel voor de deur! We begonnen de dag met het spel der duizend planten waarbij we in het bos op zoek gingen naar verstopte stukjes van het sterrenstelsel. Deze moesten we vinden en verzamelen om zo om ter snelste het mooiste sterrenstelsel bij elkaar te bouwen. En voor de echte durvers onder ons mocht je je ook wagen in het sterrenstelsel van andere teams om hier en daar een planeet of komeet mee te pikken naar het eigen sterrenstelsel. Hierna was het weer tijd om onszelf in de repetitieruimte te puzzelen want de nieuwe stukken vragen wel nog wat repeteerwerk! Na de repetitie werden onze YoTa’kes in de namiddag alweer voor een keuze gesteld. Oftewel haalden we onze beste dansbenen boven voor een echte dance-battle tegen aliens en marsmannetjes oftewel kozen we voor een hungergames-ramboofight wedstrijd in het bos. De dag afsluiten deden we met een sterrenspel waarbij we 4 sterren moesten helpen aan brandstof te komen door het slim verhandelen en verkopen van goederen. En als afsluiter van de avond kan een verhaaltje onder onze eigen sterrenhemel ook niet meer ontbreken.

Toen we de volgende ochtend opstonden merkten we op ons kampterrein een ruimtelift op. Enkele marsmannetjes waren hier gestrand nadat hun lift was stuk gegaan. Onze YoTa’kes hielden een laddercompetitie waarbij ze het tegen elkaar opnamen in allerlei kleine opdrachtjes om zo helemaal bovenaan de ladder te geraken! Hierna was het weer tijd voor een repetitie, maar geen gewone deze keer. Vandaag zaten we nog eens samen met onze peters en meters om zo de laatste moeilijke nootjes even te bekijken. In de namiddag kregen we bezoek van onze vorige kookouders Mark, Hilde en Mia en van Pieter, de dirigent van de grote harmonie. Ondertussen was het ook heel warm geworden die dag dus tijd om wat verkoeling te zoeken met waterspelletjes! Na een waterestafette en een 10-bal met waterballonnen konden we aan een echt watergevecht beginnen waar zelfs Hilde en Mia zich aan waagden! Om hiervan eventjes te bekomen konden we weer samen repeteren onder leiding van onze gastdirigent Pieter. De avond afsluiten deden we met wel 2 activiteiten. Ofwel konden we kiezen voor een spectaculaire space-ball-honkbal versie, oftewel konden we een poging doen tot het maken van bruisbal-planeten. Hierna zochten we onze bedjes op want we kunnen onze nachtrust wel goed gebruiken tijdens deze drukke ruimtereis!

 

De volgende dag werd namelijk een speciale dag. We begonnen met een stevig en overheerlijk ontbijt van spek met eieren en dat konden we wel goed gebruiken aangezien we vandaag op daguitstap gingen. We haasten ons naar het station want we gaan vandaag “met de trein naar Oostende tsjoeke tsjoeke tuut!” Het werd een stralende dag en onze YoTa’kes konden genieten van zon, zee en strand. We speelden enkele spelletjes in het zand en het was zelfs zo’n mooi weer dat we konden zwemmen in de zee! Vermoeid namen we de trein weer naar de kampplek en daar stonden onze kookouders ons al op te wachten. We werden getrakteerd op overheerlijke frietjes met stoofvlees, dankjewel liefste kookouders! Deze vermoeiende dag sloten we al dansend af en het duurde niet lang vooraleer iedereen hierna in dromenland was beland. Ondertussen hebben we nog maar 2 dagen te gaan, maar wel met nog enorm veel toffe activiteiten op het programma!

 

Te beginnen bij het maken van alweer een moeilijke keuze. Ofwel kozen we voor een denk-spelletje waarbij we aan de hand van een raster en codewoorden de juiste termen moesten zoeken. Echte ruimtereizigers moeten namelijk best slim zijn! Een alternatief voor al dat nadenken was een fijn bosspel waarbij onze toekomstige astronauten getraind werden op hun conditie, ook een belangrijke component voor echte ruimtereizigers. Wanneer we ons ondertussen weer verzameld hadden in ons repetitielokaal begonnen de stukken steeds beter en beter te klinken! Nog eventjes en we zijn helemaal klaar voor het kioskconcert! Na weer een overheerlijke maaltijd van de beste kookouders van het universum vervolgden we de spelletjes in de namiddag met enkele bal-en pleinspelen. Dit waren natuurlijk niet zomaar balspelen. In plaats van trefbal met 2 teams speelden we trefbal met wel 4 teams. Je aandacht erbij houden was dus wel de boodschap! Voor de avond splitsten we onze groep in 2. De oudste YoTa’kes gingen op verdere verkenning in het dorp terwijl de jongste YoTa’kes Buzz Lightyear hielpen ontsnappen uit de kringloopwinkel. Door het oplossen van enkele moeilijke raadsels konden zij uit een heleboel sleutels de juiste vinden om de deur naar buiten te openen! Hierna verzamelden we ons nog eens onder onze sterrenhemel voor een avondverhaaltje en een liedje en maakten we ons op voor alweer de laatste kampdag…

 

Die begonnen we met een echte ruimteslag waarbij we zo goed mogelijk ons eigen kamp moesten verdedigen en beschermen tegen de vele indringers uit de ruimte en tegen de aanvallen van de andere teams. In de namiddag werden onze astronauten-hersenen nog eens goed getraind want we moesten proberen om zo snel mogelijk een symbooltjes parcours te onthouden en strategisch af te leggen om zo meteoriet-kaartjes te verzamelen om het grootst mogelijk gebied van het universum te veroveren en te bouwen. Daarna gingen we nog een laatste keer repeteren. Nog een keertje de puntjes op de i zetten en dan waren we helemaal klaar voor ons kioskconcert! Maar eerst nog eventjes genieten van de laatste avond op kamp. We hadden onze YoTa’kes meer dan ooit nodig want een verstrooide professor had een foutje gemaakt waardoor de wereld op ontploffen stond. Gelukkig konden onze YoTa’kes hier nog net een stokje voor steken en konden we daarna genieten van een welverdiend groot kampvuur. We zongen samen liedjes rond het gezellige vuur en blikten onder de echte sterrenhemel al eens terug op de fijne ruimte-week die we hier beleefd hadden. Jammer genoeg zat onze reis er alweer op…

 

De volgende ochtend namen we de trein terug naar Diest maar niet zonder nog 1 keer aan iedereen te tonen wat een fantastische bende YoTa wel niet is. Bij onze overstap in het station van Brussel-Noord trakteerden we de voorbijgangers namelijk op de beste versie ooit van onze kampdans! Die passage in het station zullen we ons nog lang herinneren!

 

En zo kwamen we na een vermoeiende ruimtereis weer aan in ons vertrouwde Meerhout. Na even een dagje thuis te bekomen van ons avontuur spraken we de volgende dag af op de kiosk. Eindelijk konden we aan iedereen laten horen waar we tijdens onze fantastische kampweek zo lang en hard aan geoefend hadden! En bij een fantastisch kamp hoort een fantastisch kioskconcert! We maakten er allemaal samen nog een fijne avond van en blikten terug op onze nieuwe vriendschappen en onvergetelijke herinneringen. Het was een kamp om nooit meer te vergeten!