Kamp verslag 2023

Eindelijk was het zover! Na maanden aftellen was het op 2 augustus tijd om opnieuw op YoTa-kamp te vertrekken. Dit jaar hadden we er allemaal extra naar uitgekeken want we hadden in 2023 alvast een heel speciaal jaar achter de rug. Op ons Valentijnsconcert in februari gaf onze dirigente Jolien na 10 jaar haar stokje door aan nieuwe dirigent Louis! Onze YoTa’kes kunnen alvast niet wachten om onze nieuwe dirigent beter te leren kennen, samen prachtige muziek te maken en vooral ook vele zotte avonturen te beleven! Op 2 augustus dus, was het tijd om Meerhout te verlaten en te vertrekken, richting het Limburgse Hechtel-Eksel. Na een strenge fietsencontrole verzamelden we met z’n allen aan ’t Sanderke om onze tocht te beginnen. Dit jaar helaas geen stralend zonnetje op ons gezicht, maar toch slaagden we erin om tussen de regendruppels door te fietsen. Tijdens onze tocht konden we af en toe wel eens een pauze gebruiken, zo hielden we halt aan de Terril in Beringen. We moesten er wel eerst nog wat trappen voor over hebben maar dit was zeker de moeite waard! Op deze prachtige locatie genoten we van ons vieruurtje, speelden we alvast een kenninsmakingsspelletje en leerden we de moeilijkste stukjes uit onze uitdagende kampdans. Nadat we onze tocht afmaakten konden we op onze kampplaats al snel onze voetjes onder tafel schuiven voor overheerlijke macaroni! Dankjewel aan onze fantastische kookouders, Philip, Jan, Tim, Liesbeth, Bram en Sofie om deze week met ons mee te reizen en voor overheerlijke maaltijden te zorgen! Naar goede gewoonte beginnen we de eerste avond op kamp met een -15 en een +15-spel. Terwijl de oudste YoTa’kes het dorp onveilig maakten bleven onze jongste leden op de kampplaats. Hier ontdekten ze het kampthema aan de hand van een spelletje met allerlei specifieke opdrachten en voorwerpen. Al snel werden er Mickey Mouse oren, visnetjes, wortels en een pijl en boog verzameld. Op het eerste zicht zou je denken “Wat hebben die voorwerpen nu met elkaar te maken?” Maar onze slimme YoTa’kes legden meteen de juiste link; deze week zou in het thema van Disney staan! Dat verdient alvast een feestje en we klinken met Kidibul en chips op een hele toffe kampweek! Hierna was het tijd om onze prinsen- en prinsessenkamers op te zoeken, er staat ons immers nog een sprookjesachtige maar drukke week te wachten! 

Image
Kamp 23

De volgende ochtend waren we dan ook helemaal klaar voor ons eerste Disney-spel! We vlogen er meteen in met Toy Story, waarbij onze YoTa’kes aan elkaar gekoppeld werden als Woody en Buzz. In een hele reeks minigames moesten onze duo’s zich bewijzen, en deze opdrachtjes om ter snelst en om ter best tot een goed einde brengen. Hierna was het al snel tijd voor onze eerste repetitie. We haasten ons naar de zolder van ons kampgebouw waar onze prachtige repetitieruimte was versierd zoals een echt prinsessenkasteel. Veel tijd om rond te kijken hadden we niet, want er stonden heel wat nieuwe en uitdagende stukken voor ons klaar! Na deze superleuke voormiddag hadden we allemaal veel honger gekregen. Onze fantastische kookouders koken niet alleen heel lekker eten maar ze zijn ook nog eens super-creatief! Zo stond vandaag op het menu; Olaf-puree! Niet gemaakt van sneeuw, maar wel van lekkere worteltjes, dankjewel lieve kokjes! Hiermee bleven we meteen in het thema voor de namiddag want na onze platte rust werden we opgeschrikt door een paniekerige Olaf. Tijdens het spelen in het bos werd prinses Elsa ontvoerd door de rotsmannen. Om haar te kunnen bevrijden hebben we de hulp van alle vier de elementen nodig. Gelukkig zijn er onze YoTa’kes om op bezoek te gaan bij Vuur, Water, Aarde en Wind en konden zij alle opdrachtjes volbrengen. Onze slimme YoTa’kes waren de rotsmannen te snel af en slaagden erin om prinses Elsa te bevrijden. Dit lukte ons net optijd, want de stuntman van onze echte prinses Elsa was namelijk onze dirigent Louis. Hoewel we hem ook graag een prachtige prinses zien zijn, werd het tijd dat we hem uit de camion bevrijden, zodat we aan onze repetitie konden beginnen. Na een lekkere avondmaaltijd gingen we deze avond op zoek naar Rapunzel. Gelukkig rijkten haar lange haren net tot aan de kampplaats en konden we deze vasthouden en op die manier de weg vinden. Alleen geraakt zo’n lang haar weleens in de knoop dus was het handig om als hulp een visgraat kaartje te krijgen. Dit kregen we echter niet zomaar, in ruil moesten er enkele moeilijke puzzels opgelost worden. Gelukkig zijn onze YoTa’kes hier ondertussen al heel goed in en bereikten we snel de toren van Rapunzel. Hierna werd het voor onze kleine prinsjes en prinsjes al snel tijd om hun bedjes op te zoeken. Na een mooi verhaaltje voor het slapengaan uit ons sprookjesboek, beleefden we die nacht allemaal zoete dromen. 

Image
Kamp 23

De volgende ochtend begonnen we de dag allereerst met een feeëriek ontbijt en een knappe en grappige toespraak van ons creatief kookouder-elfje Tim. Hiermee waren we dan ook meteen klaar voor een dorpsspel. Onze YoTa’kes hadden de opdracht gekregen om het huisje van Up veilig weer naar beneden te krijgen. Door allerlei opdrachtjes te doen in het dorp, van rondjes lopen rond de kerk tot het zoeken van 5 insecten of gratis iets te eten krijgen, konden we materiaal verdienen om ons huisje veilig te laten landen. In dit geval was ons huisje een eitje, dus deden we goed ons best om de zachtste materialen uit te kiezen. Eenmaal terug aangekomen op de kampplaats verpakten we onze eitjes met spons, watjes en ballonnen en testen we onze constructie door ze van het 3de verdiep te laten zakken… Spannend! Maar onze YoTa’kes deden fantastisch werk en van beide groepen kwam het huisje veilig aan op de grond. Tijd om ons allemaal naar het 3de verdiep te begeven voor een nieuwe repetitie. Hierbij bleven we nog eventjes hangen in de wereld van de ballonnen want onze dirigent Louis geeft graag extra tips aan onze muzikanten. Zo kregen we allemaal een ballon die we via ons mondstuk moesten opblazen om hiermee onze buikademhaling te verbeteren. Na al dat harde werk deze voormiddag hadden we wel honger gekregen en gelukkig stonden onze kookouders weer klaar! Na een deugddoende platte rust stapten we terug in onze Disney-wereld. Rond ons schitterende kasteel in de prachtige bossen van Hechtel-Eksel schijnt het zonnetje deze week echter maar weinig. Onze YoTa’kes laten dit niet aan hun hart komen en amuseren zich even goed binnen. Zo lieten we ons deze middag van onze creatiefste kant zien en dachten we nu al goed na over een prinsen- en prinsessentoneel voor tijdens de laatste avond. Gelukkige trokken de donkere wolken snel voorbij en konden we vanavond nog naar buiten. In het bos rond onze kampplaats verdeelden we ons in 2 kampen en haalden we de beste ridder in ons naar boven. In een klassiek Stratego-spel probeerden we om zo snel mogelijk elkaars vlag te veroveren! Hierna was het voor onze ridders tijd geworden om hun bedje op te zoeken, morgen stond immers een nieuwe drukke dag op ons te wachten en dit weekend ontvangen we graag bezoek op onze kampplaats! 

Image
Kamp 23

De volgende ochtend werden we dan ook al snel wakker van een bekend deuntje. Vandaag vliegen de kometen en planeten rond onze oren, we zijn duidelijk in de film van Star-Wars beland! Het eerste spel begon alvast bij het ontbijt. Door een briefje onder ons bord werden we verdeeld in de dark side en de light side. Vandaag vechten Ashla (de light side) en de dark side immers om de macht van de ruimte. In de voormiddag bereiden we ons voor op de strijd van het ruimtegevecht die in de namiddag zal plaatsvinden. Na het ontbijt kregen we dan ook het speelbord van de ruimte te zien. In de voormiddag konden we enkel langsgaan bij onze eigen 10 planeten, waar we een specifieke grondstof konden verdienen door opdrachtjes uit te voeren. Met die grondstoffen konden we dan op onze thuisbasis wapens en vliegtuigen bouwen voor het ruimtegevecht na de middag. De opdrachtjes van de ruimte waren helemaal niet zo simpel en de repetitie bracht een welkome afwisseling. Ondertussen hadden we bezoek gekregen van enkele oude bekenden; Lien, Joris, Leen, Han, Senne, Wout, Ariane, Julie, Arno, Ward en natuurlijk Jolien kwamen heel graag nog eens langs op onze kampplaats! Van deze gelegenheid maakten we graag gebruik om een partiële repetitie te houden, de houtblazers oefenden de moeilijkste stukjes extra goed bij Jolien, de kopers repeteerden bij Louis en onze slagwerkers leefden zich uit bij Arno en Ward. Na de middag hielden we eerst een opwarmertje voor de het ruimtegevecht van vanavond. Onze YoTa’kes gingen op zoek naar een grasveld, waarvoor ze heel eventjes stiekem onder of over een hek moesten klimmen. Dit is voor ons gelukkig geen probleem en al snel stonden we klaar voor een spelletje honkbal. Dit keer zouden we er space-bal van maken, echte honkbal maar dan in de ruimte, en vanmiddag zelfs ook in de regen. In de avond was het dan eindelijk tijd voor het langverwachte ruimtegevecht tussen de light side en de dark side. Onze YoTa’kes werden uitgedaagd om al hun krachten te tonen want ruimtegevechten bleken niet simpel te zijn. Naast het reizen naar de eigen planeten om grondstoffen te verdienen konden onze YoTa’kes op de ruimtekaart nu ook de planten van het andere team zien en hierbij waren er ook 3 nieuwe planeten zichtbaar. De strijd om planeten te veroveren was dus geopend! De ligth side battlede tegen de dark side op wel 3 vlakken; de commando-proeven waarbij onze wiskunde- en raadselkennis op de proef gesteld werd, een luchtgevecht om onze behendigheid te testen en een grondgevecht met fysieke proeven. Kortom, het was een superleuke maar ook wel heel vermoeiende dag! De jongste ruimtevaarders keerden terug naar onze aarde om in hun bedjes te kruipen terwijl de oudste YoTa’kes nog snel een spelletje Klikipedia speelden, waarna ook bij hun de nachtlichtjes al snel uitgingen. 

Image
kamp 23

De volgende ochtend stonden we opnieuw klaar voor een echte battle. Dit keer geen ruimtegevecht met lichtzwaarden en raketten maar een echte prinsessen-battle. In het prinsessenrijk wordt vandaag immers de grootste wedstrijd van het jaar gehouden: Wie wordt koningin van het hele rijk? Mulan, Sneeuwwitje, Belle, Jasmine en Ariël zijn er als de snelste bij en willen maar al te graag strijden om deze titel. Gedurende de verschillende opdrachtjes komt al snel aan het licht dat elke prinses zijn eigen talenten en zwaktes heeft, wat de opdracht soms net dat tikkeltje makkelijker of toch eerder ietsje moeilijker maakt. Van deze wedstrijd krijg je uiteraard honger dus na de repetitie konden we gelukkig al snel aanschuiven voor een echte prinsessenmaaltijd. Dankjewel lieve kokjes! In de namiddag besloten we om de regenbuien buiten niet te trotseren en speelden we binnen een superleuke Disney-quiz! De kennis over Disney-films, muziek en personages werd grondig op de proef gesteld! Vanavond regende het gelukkig niet en konden we eindelijk nog eens naar buiten! Van deze gelegenheid maken we dan ook graag gebruik om het dorp nog eens op te zoeken. Hier gingen we op bezoek bij Nemo, of ten miste dat was toch de bedoeling. Bij aankomst konden Dory en zijn vader hem nergens meer vinden dus kwamen onze YoTa’kes als geroepen om hen te helpen zoeken! Onze YoTa’kes verspreiden zich op verschillende locaties in het dorp en vonden daar al snel een raadsel dat hen naar een volgende locatie leidde. Op de verschillende locaties vonden ze ook puzzelstukjes die, wanneer we deze allemaal samenlegden, gelukkig de locatie van Nemo konden achterhalen! Hierna was het al snel tijd om onze bedjes op te zoeken, we hebben nog maar 3 dagen op kamp maar er staan nog heel wat leuke spelletjes en repetities op het programma! 

Image
kamp 23

De volgende ochtend zag onze planning er ietsje anders uit. We begonnen de dag met een stevig en lekker ontbijt van spek en eieren van onze fantastische kookouders om daarna meteen te gaan repeteren. Hierna vertrokken we immers op daguitstap! Met de fiets deden we vandaag gelukkig wel een zonnig tochtje richting Aqua Mundo in Erperheide. Hier amuseerden we ons de hele namiddag op de verschillende glijbanen, de supertoffe wildwaterbaan en in het golven-bad. Van al dat zwemmen en de fietstocht naar huis hadden we uiteraard veel honger gekregen. Gelukkig stonden onze geweldige kookouders al klaar met hun overheerlijke stoofvlees met frietjes! Vanavond deden we het nog even wat rustiger aan en werkten we onze toneeltjes voor de laatste avond af. Hierna was het al snel tijd om in onze bedjes te kruipen om weer wat energie op te doen voor morgen! Voor onze nieuwe dirigent Louis stond er echter nog een verrassing te wachten vanavond. Naar goede YoTa-traditie blijft het verlaten van de kampplaats door de dirigent immers niet altijd zonder gevolgen. Onze zotte YoTa’kes slaagden erin om Louis’ bed vol te strooien met voorafgemaakte confetti, gekleurde muzieknoten en natuurlijk ook veel glitters! Op deze manier gingen we alvast een schitterende nacht tegemoet. 

Image
kamp 23

De volgende ochtend stonden er echte piraten aan ons bed. Vandaag verplaatsten we ons in de wereld van Jack Sparrow en gingen we met hem op tocht met de Black Pearl. Als eerste kregen we de opdracht om in een echte piraten-cluedo te achterhalen waar en hoe de moord had plaatsgevonden. Hierna was het tijd voor onze repetitie, we hebben al hard gewerkt deze week en uit onze repetitieruimte klinken dan ook alvast mooie klanken! We zijn ons goed aan het voorbereiden op ons kioskconcert! In de namiddag vaarden we verder en moesten onze YoTa’kes en team Jack Sparrow tegen de Britse vloot vechten op zee met een echte zeeslag. ’s avonds speelden we het Sea of Thieves spel waarbij we ons in 3 groepen verdeelden en een schip maakten. Hierbij was het de bedoeling om met ramboo-fight buizen het schip van de tegenstanders neer te halen. Na deze vermoeiende dag op zee, gingen onze YoTa’kes op tijd naar bed in hun kajuit. Morgen stond helaas onze laatste kampdag al op het programma… 

Deze laatste kampdag startten we met een keuze-activiteit. Ofwel konden onze YoTa’kes kiezen om cupcakes te gaan bakken bij Ratatouille in de keuken, ofwel konden ze in enkele ruwe spelen een training krijgen van de echte Mulan. Tijdens de middagmaaltijd kregen we vandaag nog een leuke verrassing van onze creatieve kookouders. Ze hadden voor ons niet alleen speciaal roze prinsessenpudding gemaakt, maar ze hadden ook ons bestek betoverd en onderaan de tafels met touwen aan elkaar vastgeknoopt. Wat een leuke uitdaging van onze zotte kokjes om zo te eten zonder morsen! Hadden we ook al verteld dat onze YoTa’kes deze week elke keer braaf mee de afwas hebben gedaan? Waar dit thuis vaak als een vervelend taakje wordt aanzien, staan onze YoTa’kes sommige middagen aan te schuiven om te mogen helpen. We maken er dan ook steeds een echt feestje van met geweldige meezingers en een spatje water of schuim hier en daar. Soms durft het echter al eens op meer dan een spatje water uit te draaien, zo kwam deze middag zelfs de tuinslang eraan te pas… zo hebben we ondanks het slechte weer dit kamp toch een heel klein beetje waterspelletjes kunnen spelen! ;) In de namiddag was het dan tijd voor een echt spektakel, onze nieuwe leden werden immers gedoopt! Warre, Saar, Fleur en Louis legden de YoTa-eed af bij onze vlag en volbrachten enkele uitdagende opdrachtjes zoals chocomelk drinken door een sok, of in het geval van Louis; balsamico-azijn, het vinden van een pennetje in een bak bloem, marshmallow-limbo en sausjes-twister. Proficiat aan onze nieuwe leden, jullie hebben het fantastisch gedaan en jullie verdienen het dan ook om vanaf nu een echt YoTa’ke te zijn! Hierna hielden we eerst nog eventjes een peter-meter repetitie om in kleine groepjes samen de puntjes op de i te zetten voor de moeilijkste stukjes, waarna we samen de laatste generale repetitie voor ons kioskconcert afwerkten. 

Na het avondeten werden we verwacht op het bal van Assepoester. Onze sprookjesachtige repetitieruimte toverden we om tot een echte feestzaal met rode loper en in onze mooiste prinsessenkleren kwamen we allemaal graag naar het feest. We openden de avond met onze zelfgemaakte toneeltjes waar al onze YoTa’kes goed hun best voor hadden gedaan. Zo gingen we met onze leiding mee op tocht om de meest geschikte ridder te vinden en leerden we tovenaar Hus kennen. De jongens namen ons mee op hun spannende tocht naar het kasteel en bij de meisjes waren we uitgenodigd om een wild prinsessenvrijgezellenfeest mee te vieren. Ook onze kookouders hadden iets voorbereid en lieten ons allemaal lachen toen ze de recensent van de keuken van Ratatouille over de vloer kregen. Hierna stond er nog een speciale gebeurtenis op het programma. Deze week hadden we immers ons eerste kamp achter de rug met onze nieuwe dirigent Louis. Waar het allemaal voor iedereen nog een beetje spannend was toen we vorige week woensdag aan ’t Sanderke vertrokken, zijn we nu woensdag, op deze korte tijd, alvast hele goeie vrienden geworden! Deze week hebben we elkaar heel wat beter leren kennen door alle leuke spelletjes en toffe repetities en hebben we samen heel wat zotte avonturen beleefd! Al onze YoTa’kes zijn dan ook super blij om er met Louis niet alleen een nieuwe dirigent bij te hebben, maar deze week hebben we allemaal ook aan een supermooie nieuwe vriendschap gebouwd! Dat verdient dan ook een uitzonderlijk cadeau! Louis werd vanavond de trotse eigenaar van onze nieuwe mascotte, Harry! Harry is onze nieuwe teddybeer en de opvolger van Jolle. Harry zal vanaf nu dus bij Louis wonen en erbij zijn op al onze concerten en belangrijke gebeurtenissen. Na deze officiële plechtigheid was het nu eindelijk tijd om ons bal te openen! Dit deden we in stijl met live-muziek van onze oudste YoTa’kes onder leiding van bandleider Louis. We sloten deze geweldige kampweek dan ook af met een superleuk feestje! 

Image
kamp 23

De volgende ochtend ruimden we als brave prinsen en prinsessen onze kampplaats op en poetsten we onze gebouwen. De camion werd ingeladen en het werd tijd om met onze fiets terug richting Meerhout te vertrekken. Terug thuis namen we allemaal een dagje tijd om van onze leuke week te bekomen en spraken we de volgende dag terug af op de kiosk. Hier konden we onder een stralend zonnetje eindelijk laten horen waar we deze week zo hard aan gerepeteerd hadden! We maakten er allemaal samen dan ook een fantastisch concert van en we genoten hierna nog van een gezellige avond waarbij we alvast de leukste herinneringen aan onze zotte avonturen van deze week ophaalden. Kortom, het was een kamp om nooit te vergeten! Wij kijken er nu alvast naar uit om volgend jaar opnieuw te vertrekken!

Image
kamp 23